Kalastusaiheisen kirjoituskilpailun tuloksena Iso Siika -novelliteos

Kirjoituskilpailun voitti torniolaissyntyinen Akseli Heikkilä

Maaseudun Sivistysliiton ja Maahenki-kustantamon järjestämä kalastusaiheinen Iso siika -kirjoitus­kilpailun parhaista teksteistä koottiin kirja.

Kilpailun voitti Akseli Heikkilä, Torniossa syntynyt ja Helsingissä asuva 28-vuotias media-alan freelancer ja opiskelija. Tarinassaan Kadotetut suomut hän kuvaa voimakastunnelmaisesti isän ja pojan dialogia tulevaisuuden kuvitelmassa, jossa kalat ovat kadonneet Torniojoesta ja lippokalastajien elämänmuoto ja sen koossa pitämä yhteisö ovat raunioituneet. ”Elämäntavan ja sen arvomaailman kuvaus saa lähes saagojen ja legendojen voiman, joka nostaa tekstin ja sen aiheen arkisen yläpuolelle”, kilpailun tuomaristo toteaaPalkitut tekstit ja tuomariston perustelut

1. PALKINTO  (2500 €)
Akseli Heikkilä, 28 v., media-alan freelancer/opiskelija, Helsinki
Akseli Heikkilän Kadotetut suomut on voimakastunnelmainen isän ja pojan dialogi, melankolinen kuvitelma tulevaisuudesta, jossa kalat ovat kadonneet Torniojoesta ja lippokalastajien elämänmuoto ja sen koossa pitämä yhteisö ovat raunioituneet. Elämäntavan ja sen arvomaailman kuvaus saa lähes saagojen ja legendojen voiman, joka nostaa tekstin ja sen aiheen arkisen yläpuolelle.

2. PALKINTO (1500 €)
Timo Impiö65 v., metsätalousinsinööri/eläkeläinen, Porvoo
Timo Impiön Virvelikuume on koskettava ja riemastuttava tarina pojan intohimosta kalastukseen, virvelihaaveesta ja yritteliäisyydestä ja kekseliäisyydestä sen toteuttamiseksi. Virvelistä tulee koko sodanjälkeisen vaurastumisen ja syrjäkylille leviävän edistyksen, optimismin aikakauden lempeä kuvajainen. Tarina todistaa riemukkaalla tavalla oikeaksi vanhan sanonnan: Kyllä hätä keinot keksii.

3. PALKINTO (800 € 5 kpl)

Jouko Alm, 80 v, ent. rikosylikonstaapeli, Tornio
Jouko Almin Saukon kalastaja on kuvaus isoisän ja lapsenlapsen lämpimästä suhteesta ja isoisän ihmeellisestä taidosta muuttaa vanha kuparipannu kaloja narraavaksi uistimeksi. Uistimen myötä poika saa kokea ikimuistoisen ensisaaliin ja tulee samalla ottaneeksi ensi askeleet miehuuteen. Kesän 1939 muisto on kuvattu elävästi ja tarkasti kuin se olisi tapahtunut eilen.

Pekka Hietala, 45 v., vuoroesimies, Vantaa
Pekka Hietalan Suvannolla  kuvaa herkästi nuoruuden kynnyksellä olevien lasten luvattoman öisen kalastusreissun, joka muuttuu jännittäväksi kamppailuksi lohen kanssa ja myös isän auktoriteetin kanssa. Kirjoittajalla on taito maalailla vähin lausein Lapin kesäöisesta jokimaisemasta ja sen taianomaisesta tunnelmasta lähes impressionistinen kuva.

Keijo Karhunen, 69 v., ylikonstaapeli evp, Kuopio
Keijo Karhusen Nylonit ja Kattilakosken lohet on eloisa tarina, jossa isänsä sodassa menettänyt savolaispoika pääsee miehekkään enon mukana vauhdikkaaseen seikkailuun. Tuoksuu automiehen nahkatakin ja salakuljetustuotteiden edustama moderni maailma, Torniojoen lohien eksoottinen herkullisuus ja aikuisten salaperäisten puuhien vaarallisuus. Tarina etenee värikkään, luontevan replikoinnin myötä novellimaiseen loppuratkaisuun saakka.

Aki Lintumäki, 33 v., tait.yo, kulttuurituottaja, Oulu
Aki Lintumäen Meitä tietäjiä ei ole täälä ko mie on riemastuttava, pakinamainen murretarina, jossa kertoja yhdistää lippokalastukseen mytologisia tietäjän kykyjä. Rennolla, luontaisella otteella kirjoitettu omakohtainen tarina, josta ei huumoriakaan puutu.

Katariina Vuori, 41 v, freelance-toimittaja, Oulu
Katariina Vuoren Hopealanttikylki-novellissa pieni poika yrittää asettua kuolleen isänsä paikalle ja lähtee omalle kalareissulleen toteuttamaan tarvittavaa urotekoa samalla kun elää uudelleen läpi muistoja isästään. Tarina loppuu sadunomaisen arvoitukselliseen tunnelmaan, jossa todellisuus, uni ja yö sekoittuvat.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajana Pohjolan Sanomien päätoimittaja Heikki Lääkkölä ja muina jäseninä kirjailijat Rosa Liksom ja Markku Hattula sekä kustantaja Liisa Heikkilä-Palo.

Kilpailuun kertyi yhteensä 543 kirjoitusta, joihin sisältyi sekä tosipohjaisia että kaunokirjallisia tekstejä. Tarinoihin on tallentunut arvokasta kalastusperinnettä, -historiaa ja -kokemuksia. Kirjoitukset tallennetaan Tornionlaakson maakuntamuseon arkistoon tutkijoiden käytettäväksi.

Kirjassa mukana 40 kertomusta

Kilpailun sadosta julkistettiin palkintojen jaon yhteydessä Maahenki Oy:n kustantamana kirja Iso siika.

Lauri Oinon toimittama antologia sisältää 40 tekstiä, jotka edustavat monipuolisesti tosipohjaisia muistelukirjoituksia ja kaunokirjallisia tekstejä. Kirjoittajien ikähaarukka on 18–83 vuotta, ja kirjoittajia on kaikkialta Suomesta ja kaikenlaisista ammateista. Valokuvaaja Jaakko Heikkilän valokuvat elämästä Tornionjoen varrella rytmittävät kokonaisuutta.

Kalastustarinoissa elävät muistot ja väkevät tunteet

Kilpailun kirjoituksista välittyy syvä yhteys luontoon. Saalis ei aina ole tärkein kalamiehen liikkeelle saattaja, vaan kalaan lähdetään rauhoittumaan, hiljentymään ja rentoutumaan. Impivaaralainen luontokaipuu elää yhä meissä suomalaisissa.

Useiden kirjoittajien elämässä kalastus yhdistää eri sukupolvia. Lapsuuden kalaretket isän tai vaarin kanssa ovat säilyneet kirkkaina mielessä koko elämän ajan, samoin tämän päivän isovanhemmat kertovat tärkeistä yhdessäolon hetkistä lastenlasten kanssa.

Kirjoituksissa peilautuu koko elämän kirjo: syntymät ja kuolemat, ystävyydet, avioliitot ja erot, elämän ilot ja onni, mutta yhtä lailla traagiset kokemukset. Mukana on niin ensimmäisiä kalaretkiä kuin viimeiseksi jääneitäkin. Kaunokirjallisista töistä löytyy satuja, fantasiakertomuksia, novelleja ja runoja.

PALKITTUJEN YHTEYSTIEDOT JA KIRJAN LEHDISTÖKAPPALEET:
Maaseudun Sivistysliitto / Maahenki Oy
Leena Suominen
Puh. (09) 751 2020
leena.suominen(at)msl.fi

Comments are closed.